Bedankjes bruiloft

Huwelijksbedankjes, trouwbedankjes en bedankjes voor bij de bruiloft; allemaal namen voor de leuke cadeautjes die je je gasten aan het eind van het feestje geeft. De traditie voor het geven van een trouwbedankje bestaat al heel lang en is bij vrijwel alle huwelijken, uit verschillende culturen, terug te vinden. Wat deze traditie precies inhoudt, welke soort trouwbedankjes er allemaal zijn en hoe je je bedankjes bij de bruiloft goedkoop alsook origineel kunt houden, vertellen we hier.

Huwelijksbedankjes

Voordat we overgaan op de verschillende soorten trouwbedankjes, is het in de eerste plaats goed om te weten waar deze traditie eigenlijk vandaan komt en wat het precies inhoudt. Een stukje geschiedenis dus..

Om meer te weten te komen over de traditie van trouwbedankjes, moeten we enkele eeuwen terug in de tijd, waarbij Europese aristocraten (vnl. uit Frankrijk en Italië) hun gasten een klein cadeautje meegaven. Deze cadeautjes, ook wel bonbonnieres genoemd, bestonden uit een box (gemaakt van porcelain, kristal, kostbare steentjes of metaal) gevuld met zoete delicatessen.

Waarom zo een bonbonniere aan je gasten geven? Vroeger werd het huwelijk beschouwd als een gelegenheid die geluk en voorspoed brengt. Door cadeautjes mee te geven probeerde het bruidspaar dit geluk en voorspoed als het ware te delen met haar gasten. Een bonbonniere bevatte daarom altijd vijf (5) amandelen of andersoortig snoep, als representatie van de vijf huwelijksgeloften/wensen: geluk, gezondheid, vruchtbaarheid, voorspoed en een lang leven samen.

Het geven van een bedankje bij de bruiloft, zoals we dat nu kennen, vond haar oorsprong dus in deze eeuwenoude traditie en alhoewel het soort bedankjes tegenwoordig heel anders is dan jaren geleden, krijg je bij de meeste huwelijken nog altijd de 5 amandelen of geconfijte snoepsoorten mee. Goed opletten de volgende keer!

Trouwbedankjes wereldwijd

Het geven van een trouwbedankje is niet gebonden aan geloof of cultuur, je vind ze als het ware bij elk huwelijk. Waar het verschil er wel inzit, zijn de soort bedankjes die gegeven worden. Dit is in de eerste plaats afhankelijk van de smaak en voorkeur van het bruidspaar, maar heel wat landen hebben hun eigen, traditionele huwelijksbedankjes. Zo kun je op een Grieks of Italiaans huwelijk de welbekende vijf (5) amandelen verwachten, die tegenwoordig met een suikerlaagje gecoat zijn. Spaanse huwelijken maken onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke gasten; de mannen krijgen meestal typische cadeautjes zoals een sigaar, terwijl vrouwen iets kleins zoals een waaier krijgen. Ben je toevallig in Rusland, verwacht dan kleinigheden zoals kaarsjes, icoontjes en kleine foto’s van het bruidspaar. Indiase bruidsparen geven hun gasten meestal een handgemaakt miniatuur olifantje mee.

Trouwbedankjes

Nu we zo een beetje weten waar de traditie van trouwbedankjes vandaan komt, kunnen we aan de slag met het selecteren van je eigen bedankjes. De eerste vraag die je je daarbij moet stellen is: wordt het een gezellige “doe – het – zelf” of gaan we bestellen?

Elke optie heeft zo haar eigen voordelen; het is daarom goed om ze allemaal op een rijtje te zetten en de verschillende ideetjes voor trouwbedankjes te geven, zodat je uiteindelijk zelf kunt bepalen, welke optie jouw het best bevalt.

Bedankje bruiloft: doe – het – zelf

Waarom je eigen bedankjes maken, terwijl er nog duizend – en – een andere dingen te doen zijn voor het huwelijk? Het antwoord is eenvoudig; vanwege de onvergetelijke ervaringen en herrineringen die je eraan zult overhouden! Daarnaast heeft het zelf maken van je trouwbedankjes enkele praktische voordelen.

Ten eerste bespaart het je kostbare tijd (ja, echt!). Heb je besloten om de trouwbedankjes uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf, dan zul je je ideetjes eerst moeten overleggen met hen. Uit ervaring weten we dat je daarvoor meerdere keren zult moeten afspreken voordat het ontwerp gefinaliseerd kan worden. Hierna zal het bedrijf in de meeste gevallen eerst een testversie sturen om na te gaan of je er werkelijk tevreden mee bent. Eventuele aanpassingen en correcties worden dan aangebracht, waarna je eindelijk de volledige bestelling kunt plaatsen. Dit alles kan makkelijk uitlopen tot enkele maanden. Kies je ervoor om de bedankjes zelf te maken, dan is dit slechts een kwestie van ideetjes opzoeken, plannen & ontwerpen om tenslotte al het nodige materiaal in bulk te bestellen. Alles bijelkaar opgeteld kost dit je nog geen maand tijd!

Een ander, heel belangrijk voordeel aan het zelf maken van bedankjes voor de bruiloft is, dat ze vele malen goedkoper zijn dan bestelde versies. Logisch eigenlijk, aangezien bestelde bedankjes kant – en – klaar geleverd worden, het bedrijf zal daar een winstmarge in berekenen. Dit komt weg te vallen wanneer je zelf aan de slag gaat. Maak je je bedankjes zelf, dan worden de meeste spullen in bulk gekocht, wat ook weer scheelt in de prijs. Al met al een financieel voordeligere deal.

Een derde voordeel aan het zelf maken van bedankjes voor de bruiloft is, dat het de cadeautjes een meerwaarde geeft. Bedrijven waar je je bedankjes kunt bestellen hebben een keur aan cadeautjes waar je uit kunt kiezen, maar het probleem is dat deze artikelen geen extra (emotionele) waarde hebben. Door bedankjes zelf te maken komt deze meerwaarde er vanzelf bij; denk maar aan enkele handgemaakte souvenirs of lekkere homemade koekjes.

Genoeg redenen dus om zelf aan de slag te gaan, maar wat als het gewoon niet anders kan en je je bedankjes moet bestellen. Waar moet je dan vooral op letten om er een success van te maken?

Bedankjes trouwen: bestellen

Het bestellen van huwelijksbedankjes is in bijna alle gevallen duurder dan wanneer je ze zelf zou maken, maar bij gebrek aan tijd is er geen andere optie. Dit betekent echter niet dat je er geen profijt uit kunt halen. De volgende tips helpen je om zo voordelig mogelijk trouwbedankjes te bestellen.

Tip 1: Kijk uit naar alternatieve verkopers

Bedrijven die gespecialiseerd zijn in de verkoop van huwelijksartikelen, waaronder bedankjes, zijn er van op de hoogte dat koppels heel wat voor over zullen hebben om hun huwelijksdag tot een geslaagde te maken. Hier proberen zij uit te profiteren door de prijs voor o.a bedankjes erg hoog te stellen. Het beste is daarom om uit te kijken naar verkopers die niet perse in de “wedding business” zijn, maar wel de nodige artikelen hebben voor trouwbedankjes. Afhankelijk van het soort bedankjes dat je wilt geven, kun je ook op minder traditionele plekken kijken, zoals bijvoorbeeld de lokale boetiek. Het voordelige hieraan is dat de prijzen op deze plekken vaak tot wel 60% lager liggen en je vaak een korting kunt krijgen, omdat je je aankopen in grote hoeveelheden doet.

Tip 2: Geef iets bruikbaars (eetbaars!)

Uit onderzoek is gebleken dat over het algemeen, het slechts voor 9% van alle gasten uitmaakt, wat er precies in een bedankje zit! Zonde dus als je heel wat dure spulletjes besteld en het uiteindelijk ongebruikt blijft liggen of zelfs wordt weggegooid. Om hierop te besparen en toch iets leuks te geven aan je gasten, kun je ze het best iets eetbaars als bedankje geven. Grote kans dat het al tijdens het feestje opgepeuzeld is! Denk maar aan je favoriete bonbons, chocolaatjes, geconfijte vruchten, de bekende hartsnoepjes, hartige snacks (nootjes, pinda), thuisgebakken koekjes, enz. Dit kost je uiteindelijk veel minder en wordt vooral gewaardeerd door je gasten.

Deze eetbare bedankjes kun je het best bestellen bij verkopers die bijvoorbeeld pakkettjes maken voor kinderfeestjes; het is er redelijk geprijsd en je maakt kans op een korting.

Tip 3:  Kijk uit naar kortingen – acties en afgeprijsde artikelen

Wedding season is busy season! Daar weten wedding planners en alle anderen in deze business er alles van. Wat wij vaak over het hoofd zien is, dat de prijzen tijdens deze drukke periode vaak omhoog gaan. Er is namelijk grote vraag naar alles wat te maken heeft met een huwelijk en daar zullen bedrijven hun voordeel uit willen halen. Probeer dit te vermijden door ruim van te voren uit te kijken naar je bedankjes. Zo is de kans groter dat je bijvoorbeeld iets in de aanbieding vindt of personen tegenkomt die vanwege een gecancelde bestelling, bedankjes tegen een zeer lage prijs van de hand willen doen. Op deze manier zijn de trouwbedankjes toch naar je smaak, zonder dat je daar een fortuin aan uitgeeft.

Goedkope bedankjes bruiloft

Nu we het zelf maken van bedankjes hebben afgewogen tegen het bestellen ervan, is het tijd om de verschillende soorten bedankjes allemaal op een rijtje te zetten.

Een snelle Google zoekopdracht laat zien dat men voornamelijk opzoek gaat naar ideetjes voor leuke EN betaalbare bedankjes. Logisch eigenlijk aangezien een huwelijk behoorlijk wat kost en je geen onnodige uitgaven wilt doen. Waarom duur als het goedkoop en even mooi kan? Voor die koppels met een budget geven we hier enkele budgetvriendelijke ideëen voor trouwbedankjes.

 Theelichtjes

Theelichtjes zijn leuke, betaalbare en vooral bruikbare items voor in een trouwbedankje. Door ze in bulk te kopen betaal je er ook nog minder voor. Geef deze theelichtjes een persoonlijk tintje door ze bijvoorbeeld te beplakken met leuke patroontjes en te verpakken in tulle of cellofaan. Erg mooi, goedkoop en vooral bruikbaar.

Magneetjes

Magneetjes voor op de ijskast; behalve dat het een herrinering is aan je huwelijk, kunnen je gasten ze nog altijd gebruiken om er de boodschappenlijst mee vast te pinnen! Deze magneetjes kunnen op maat gemaakt worden door bijvoorbeeld een leuke tekst of de namen van het bruidspaar erop te plaatsen. Het voordelige is, dat de meeste verkopers van dit soort artikelen een andere prijs hanteren, wanneer er grote hoeveelheden worden gekocht.

Theezakjes

Ja, de thee mag echt niet ontbreken! Theezakjes zijn welkome trouwbedankjes voor zowel het bruidspaar als de gasten. Het kost je enkele centen per zakje en je kunt er heel wat mee; plaats zo een theezakje bijvoorbeeld in custom – made envelopje met een leuke tekst, zodat je gasten bij het inschenken van hun kopje thee, nog altijd zullen terugdenken aan het huwelijk.

Eetbare bedankjes

De meest populaire trouwbedankjes zijn nog steeds de eetbare cadeautjes. Deze bedankjes zijn met name voordelig omdat gasten het altijd waarderen (opeten!) en het kost je veel minder. Enkele ideëen zijn onder andere: zelfgebakken koekjes in een papieren zakje met een leuke opschrift/tekst, donuts verpakt in schattige doosjes, popcorn, mintkoekjes, hartkoekjes met tekst en seizoensfruit/fruitgebakjes.

Zoals je ziet zijn er dus verschillende manieren om een huwelijksbedankje leuk en toch betaalbaar te houden. Belangrijk is dat je je creativiteit gebruikt en als het even kan, ga dan voor DIY. Door bedankjes zelf te maken heb je in feite onbeperkte keuze en kun je er echt van alles mee doen. Tegenwoordig zijn er heel wat (online) shops die al het nodige voor een huwelijksbedankje in bulk kunnen leveren; daarover hoef je je dus geen zorgen te maken.

Originele bedankjes bruiloft

Soms is het ook nodig om “out of the box” te denken bij het samenstellen van bedankjes voor de bruiloft. Heb je daar ook het budget voor, dan zeggen wij: ga je gang en maak je bedankjes tot een van de meest originele aller tijden! Om deze “avontuurlijke” bruidsparen alvast op weg te helpen, zetten we hier enkele originele ideëen voor trouwbedankjes op een rij, die het proberen zeker waard zijn.

Anti – kater pakket

Verwacht je een swingend feestje na alle huwelijksplechtigheden, dan zullen je gasten dankbaar gebruik maken van zo een anti – kater pakket. Niets komt beter van pas na een avond flink te hebben gefeest, dan katerwater, paracetamol, pleisters, oordopjes, zonnebrillen, en eventueel een stevig anti – kater ontbijt! Ongewoon, zo een bedankje, maar zeker wel bruikbaar.

Mini cactus, vetplantje of kruiden

Altijd leuk om mee te geven zijn; zo een cactus, vetplantje of kruidsoort in een potje met passende tekst. Het is makkelijk ergens neer te zetten en je gasten hebben er nog lang na het huwelijk, plezier aan. Deze bedankjes vind je makkelijk in een plantenzaak of onder de markt, maar om er wat goedkoper uit te komen, kun je opzoek gaan naar een kweker. Zorg er wel voor dat dat optijd gebeurd, voor het geval de plantjes niet in voorraad zijn en dus nog opgekweekt moeten worden!

(Gevulde) Mason Jars

Heel wat koppels zijn het zat om zinloze prullen te geven als bedankje. Ben je daar een van, dan zul je dit idee van mason jars zeker waarderen. Dit populair item is erg goedkoop en in elke huishouding te gebruiken om er bijvoorbeeld etenswaren in te bewaren. Denk maar aan je favoriete jam, sausje, augurken, enz. Wil je je gasten een plezier doen? Geef ze dan een gevulde mason jar mee en bevestig er een leuk kaartje aan.

Lotterij tickets

Heel apart en vooral spannend is het geven van lotterij tickets als bedankje aan je gasten. Je kunt er zelfs een leuk spelletje van maken door de gasten naar zo een ticket te laten zoeken. Met een beetje geluk, wordt er een winnende ticket getrokken en wie weet, krijg jij daar ook een deel van!

Tot slot

Huwelijksbedankjes; het zijn onmisbare items voor bij een huwelijk, geboren uit een eeuwenoude traditie. Wat voor bedankje je wilt meegeven is vooral afhankelijk van je eigen smaak en voorkeur; gebruik je creativiteit en de mogelijkheden zijn onbeperkt!