Bruidsboeket

Een van de hoogtepunten tijdens een huwelijk, waar vooral de vrijgezelle dames gretig naar uitkijken, is het moment waarop de bruid haar bruidsboeket gooit. Waar komt deze traditie eigenlijk vandaan en waarom heeft de bruid überhaupt een bruidsboeket bij zich? Wat kost zo een bruidsboeket en waar haal je de jouwe vandaan? Vraag je je dit al langer af, lees dan verder; wij vertellen je er alles over.

Geschikte bloemenzaak bij jou in de buurt

Vind eenvoudig een geschikte bloemenzaak bij jou in de buurt via deze handige kaart!

Het trouwboeket

De meeste, aanstaande bruiden besteden heel wat tijd aan het uitzoeken van het perfecte bruidsboeket of laten het traditiegetrouw over aan hun partner. Waarom het boeket er in de eerste plaats moet zijn en wanneer het allemaal begon, weten weinigen.

Over de precieze afkomst van het bruidsboeket is men het nog niet eens, waardoor er verschillende theorieëen bestaan. Een daarvan gaat terug naar de tijd van het oude Rome, waar het bruidsboeket symbool stond voor een nieuw begin, trouw en vruchtbaarheid. Tijdens de Middeleeuwen bestond een bruidsboeket grotendeels uit kruiden zoals dille en knoflook, omdat men erin geloofde dat deze kruiden boze geesten en ongeluk bij het bruidspaar vandaan hielden.

Tegenwoordig heeft het allemaal te maken met een teken van liefde en genegenheid tussen het bruidspaar. Bloemen zijn daarom altijd aanwezig tijdens een huwelijk; in de vorm van het bruidsboeket maar ook als versiering.

Gooien van het bruidsboeket

Het moment waarop alle vrijgezelle dames zich achter de bruid opstellen om het bruidsboeket op te vangen, is waarschijnlijk een van de grappigste hoogtepunten van een huwelijk. Beweerd wordt dat degene die het boeket krijgt, de eerstvolgende bruid zal zijn. Deze traditie heeft echter een heel andere oorsprong.

Enkele honderden jaren geleden geloofde men erin dat een bruid geluk bracht. Gasten probeerden zo een bruid daarom aan te raken, zodat ook zij wat van dat geluk konden krijgen. Dit to veel ongemak en ergernis van het bruidspaar, aangezien ze letterlijk bestormd werden. Om hieraan te ontkomen, gooide de bruid haar boeket naar de menigte toe, zodat die voor enige tijd afgeleid werden.

Tegenwoordig gaat het er natuurlijk wat rustiger aan, maar het gooien van zo een bruidsboeket, daar is weinig aan veranderd. Nu we weten waar het bruidsboeket vandaan komt (en jij er verzekerd ook een wil voor je huwelijk), is de eerstvolgende, belangrijke vraag: wat kosten ze?

Bruidsboeket prijs

Het plannen van een huwelijk gaat gepaard met heel wat kopzorgen, omdat je in de meeste gevallen gebonden bent aan een budget. Maak het niet erger door de verkeerde bloemen te bestellen er er nogeens onnodig veel voor te betalen. Om je enig idee te geven, zullen we het verder hebben over gangbare prijzen en tips bij het selecteren van een bruidsboeket.

De prijs van een bruidsboeket in Nederland is nogal variërend en afhankelijk van een aantal zaken zoals: het soort & aantal bloemen die verwerkt zijn in het boeket, het wel of niet plaatsen van extra materiaal (veren, bladeren, lintjes), hand – of draadgebonden en de bloemist die je uitkiest. Een budget bruidsboeket kost gemiddeld EUR 95, is handgebonden en bevat in de meeste gevallen heel wat rozen. Een gemiddeld bruidsboeket zal je ongeveer EUR 125 kosten, is meestal handgebonden en bevat meerdere soorten bloemen dan een budget bruidsboeket. Ga je voor het beste, dan is er het exclusief bruidsboeket, die gemiddeld EUR 250 kost, draadgebonden is en evenuteel luxe bloemen zoals orchideëen bevat.

Een belangrijke tip bij het samenstellen van je bruidsboeket is, om rekening te houden met het seizoen. Bloemen die in seizoen zijn, zijn vaak in overvloed aanwezig, kosten je veel minder en passen beter bij de feestsfeer. Voor een “winter wedding” kun je bijvoorbeeld kiezen voor bloemen als amaryllis, anemonen, sneeuwvlokjes, jasmijn, tulpen, enz. Ben je een zomerbruid, dan zijn het vooral de kleurrijke bloemen als bouvardia, gardenia, fuchia, lelie, pioenen en zonnebloemen, waar je uit kunt kiezen. Een herfstboeket bevat kenmerkend wat meer donkere kleuren zoals eucalyptus, hei, hortensia, orchideëen, enz. Daartegenover staat de lente voor lichte kleuren en kun je kiezen uit bloemen als de gardenia, iris, kamille, syringen en vergeet – mij – nietjes.

Zoals je ziet heeft elk seizoen haar eigen, prachtige bloemen en is er keuze zat om een mooi bruidsboeket samen te stellen. Helemaal niet nodig dus, om luxe bloemen te laten importeren, tenzij je daar een speciale reden voor hebt. Extra tip: stel vooraf een budget op voor alle bloemen, inclusief het bruidsboeket en geef dit door aan de bloemist, zodat ze met geschikte opties komt. Je zult dan makkelijker een keuze kunnen maken.

Bruidsboeket bestellen

Nu je enig idee hebt wat allemaal van belang is bij het samenstellen en uitzoeken van een bruidsboeket, is het tijd om hem ook echt te bestellen. Waar doe je dat precies en hoelang van tevoren?

Tenzij je op een doe – het – zelf toer wilt, kun je je bruidsboeket het best bij een ervaren bloemist bestellen. Ga eerst na bij welke bloemisten je langs wilt, informeer naar de prijzen en of ze alle gewenste bloemen in voorraad zullen hebben. Vraag ook naar klantenreviews, goede bloemisten zullen dit altijd kunnen overleggen. Vergelijk ze onderling en maak je keuze.

Wat betreft het tijdstip van bestellen, wordt vaak aangeraden om de bestelling zes (6) weken voor de bruiloft al door te geven. Hiermee geef je je bloemist voldoende tijd om alle gewenste bloemen optijd binnen te halen en aan eventuele, speciale verzoeken te voldoen. Verstandig is, om het bruidsboeket samen te stellen nadat je je trouwjurk en/of de kleuren van het thema op je bruiloft hebt bepaald, zodat het boeket bij deze kleuren past.

Tot slot

Het bruidsboeket; al eeuwen een teken van liefde tussen het bruidspaar, op de dag van het huwelijk. Deze speciale accessoire verdient daarom alle aandacht bij het samenstellen, selecteren en bestellen ervan. Met onze tips & tricks zorgen we ervoor dat men nog lang zal napraten over jouw bruidsboeket!