Bruidskapsels

Voor elke aanstaande bruid is het superbelangrijk dat zij er op haar huwelijksdag perfect uitziet. Daarvoor wordt eerst een geschikte bruidsjurk gezocht. Wat men soms vergeet is, dat het niet daar eindigt; om je look compleet te maken zijn ook het haar en de makeup belangrijk. In dit artikel zullen we daarom ideetjes en tips geven voor de perfecte bruidskapsels & makeup.

Bruidskapsels

Het vervelende aan bruidskapsels is, dat eenzelfde kapsel niet op elk gezicht past; je zult rekening moeten houden met een aantal factoren voor je een kapsel kiest. Belangrijk zijn vooral de vorm van je gezicht en het seizoen waarin je trouwt.

Vorm van het gezicht

Onze deskundige haarstylisten zeggen het steeds weer; de vorm van je gezicht is bepalend voor het soort kapsel dat je uitkiest. Waarom eigenlijk? Over het algemeen geldt dat het gezicht van de meeste mensen een bepaalde vorm heeft, die onderverdeeld kan worden in de categorie van vijf: ovaal, rond, hartvormig, vierkant en diamantvormig. Heb je bijvoorbeeld een ovaal gezicht, dan zal een kapsel bedoeld voor een hartvormig gezicht, je minder goed staan.

Deze regel moet ook toegepast worden bij het uitzoeken van een bruidskapsel. Beginnende met een ovaal gezicht, hoe herken je het precies? Een ovaalvormig gezicht is de meest voorkomende gezichtsvorm en wordt beschreven als langer dan breed, met een kaak die smaller is dan de jukbeenderen. Het advies dat hier gegeven wordt: kies voor een bruidskapsel dat de lengte van je gezicht enigzins afbreekt. Denk bijvoorbeeld aan een dikke, minder scherpe pony. Ook kan je breedte toevoegen aan het gezicht met een upstyle bij de kruin of aan een van de weerzijden van het hoofd.

Wat je vooral niet moet doen, is het haar aan weerszijden strak te trekken. Dit accentueert juist de lengte van je gezicht. Om deze reden wordt ook het aanbrengen van een middenscheiding in het haar afgeraden.

Een rond gezicht is te herkennen aan een brede haarlijn en volle jukbeenderen. Hier wordt aangeraden textuur & veerkracht aan te brengen in het haar, zodat het gezicht wat minder vol oogt. Kies voor bruidskapsels waarbij het haar losgedragen wordt met wat loszittende lokken rondom het gezicht. Ga ook voor een licht, golvende textuur, waarna je het haar los & aan een zijde van het gezicht draagt.

Wat wordt afgeraden? Ga in ieder geval niet voor glad, getangd haar; je gezicht zal hierdoor nog ronder lijken. Een schuine pony, als onderdeel van je kapsel is ook een no – no, omdat je gezicht hierdoor smaller en dus, nog ronder lijkt.

Een hartvormig gezicht wordt beschreven als te zijn de meest makkelijkste om mee te werken. Kenmerkend voor deze vorm zijn een breder voorhoofd en een smalle kin. Doordat een hartvormig gezicht makkelijk te stylen is, kun je eigenlijk elk haarkapsel uitproberen; zachte, loshangende lokken, een zijwaartse pony, een opgestoken model met loszittende lokjes, enz. Inspiratie nodig? Kijk dan naar de kapsels van celebrities zoals Reese Whiterspoon, Claudia Schiffer, Naomi Campbell, enz.

Een vierkant gezicht is zowel bij de haarlijn als de kaken erg breed; een geschikt bruidskapsel zorgt ervoor dat er wat hoogte wordt toegevoegd aan de bovenzijde van het gezicht, terwijl de zijkanten wat smaller worden. In feite moet je wat zachtheid aanbrengen in het gezicht en dat kan met middels golvend of krullend haar, een zijscheiding of een pony dat dichtbij de wenkbrauwen zit. Voor de inspiratie kun je kapsels van bekende celebrities als Sandra Bullock, Angelina Jolie en Demi Moore bekijken, aangezien ook zij een vierkant gezicht hebben.

De laatste vorm is eigenlijk een combinatie van een vierkant en hartvormig gezicht: de diamantvormige gezichten. Deze gezichten hebben een kenmerkende, smalle kin & voorhoofd, terwijl de jukbeenderen breder zijn. Perfecte bruidskapsels voor dit gezicht brengen wat hoogte aan de zijkanten, zodat de jukbeenderen geaccentueerd worden. Je kunt je haar bijvoorbeeld los dragen, maar een leuke updo staat ook goed. Om een beter beeld te krijgen, kun je kijken naar kapsels van celebrities zoals Rihanna, Scarlet Johansson en Vanessa Hudgens, aangezien ze allemaal een diamantvormig gezicht hebben en vaak met prachtige kapsels te zien zijn.

Het seizoen

Behalve je gezichtsvorm is het ook van belang, je bruidskapsel aan te passen aan het seizoen waarin je trouwt; hiermee past je look beter bij de omgeving en zal je haar je dankbaar zijn, omdat het goed is afgestemd op de weersomstandigheden. Wat is nu allemaal geschikt voor een bepaald seizoen?

Trouw je in de lente, dan mag je haar er heel licht, glanzend en vooral natuurlijk uitzien. Brunettes en blondines mogen er een caramel kleurtje en subtiele highlights aan geven, zwart – en roodharigen hebben genoeg aan wat extra glans.  Je haar kun je het best vlechten en/of gedeeltelijk los dragen. Vlechtjes moeten goed vastgezet worden voor geval er veel wind verwacht wordt. Verder kun je gebruik maken van accessoires zoals een haarband met bloemen & blaadjes of echte zomerbloemen.

Een zomerbruid moet het hebben van natuurlijk, loshangend, door de zon beschenen haar en kenmerkende zomerse krullen. Geadviseerd wordt om zo dicht mogelijk bij je natuurlijke haarkleur te blijven en het haar los te dragen. Geef er wat textuur aan door lichte krullen aan te brengen. Accessoires die hierbij passen zijn vintage broches of een haarband van verse, zomerse bloemen.

In de herfst mag je aan de slag met enkele, seizoenskleuren zoals rich brunette, koper en honingblond. Deze kleuren kun je als higlights laten aanbrengen in het haar. Wat betreft het haarkapsel, ben je zo een beetje afhankelijk van het weer: wordt er veel wind & regen verwacht, dan is een haar- updo beter geschikt, terwijl bij mooi weer, een losse updo of volledig los haar, goed zal staan. Geschikte accessoires zijn onder andere herfstbloemen en zilveren broches. Broches zorgen in combinatie met de herfstkleuren van de omgeving voor schitterende foto’s.

De winter is het enigste seizoen waarin je vrij bent om de meest gedurfde kleuren, haarkapsels en accessoires te gebruiken. Wel dien je rekening te houden met je outfit; is deze rijkelijk versierd, dan kun je je kapsel het best eenvoudig houden. Is je dress juist eenvoudig, dan kun je helemaal los gaan met de stijl; ingewikkelde updo’s, kristallen haarclips, broches, veren, tiara’s en ga zo maar door. Voor wat betreft de kleur, zijn het vooral rood & bruin die erg populair zijn gedurende de winter.

Natuurlijk zijn er nog een heleboel andere zaken waarmee je rekening moet houden, voor je een bruidskapsel kiest: is het kapsel wel geschikt voor de lengte van je haar, past het bij je persoonlijke stijl, past het bij je outfit, hoelang blijft het goed zitten, wat voor haarproducten zul je allemaal nodig hebben, enz.

Bruidsmakeup aan huis

Het tweede belangrijkste na de bruidsjurk en het bruidskapsel, is je makeup. Ook hier zijn de meningen verdeeld; waar de ene bruid het op natural wilt houden, heeft de andere juist dat ze wat extra wordt opgemaakt dan normaal. In elk geval blijft makeup een must voor elke aanstaande bruid. De vraag is nu; door wie laat je je opmaken? Doe je het zelf, vraag je een vriendin of huur je een professionel makeup artiest in?

Naar onze mening is een professionele makeup artist, die tot aan huis komt, je beste keus. Daarvoor zijn er een aantal redenen. De eerste is natuurlijk dat je verzekerd bent van perfect aangebrachte makeup; ga je zelf aan de slag of vraag je een vriendin, dan is de kans er dat je niet het gewenste resultaat krijgt. Dat zo een makeup artist tot aan huis komt, is ook voordelig, aangezien je dan niet uit huis hoeft te gaan en geen tijd verliest aan reizen.

Makeup artisten komen verder met hun eigen makeup kit, je hoeft dus geen producten te kopen die je waarschijnlijk maar een keer zult gebruiken. Afhankelijk van de afspraken, blijft deze persoon ook de hele dag door aanwezig, zodat je in geval van een touch – up nog altijd op hem/haar kunt rekenen. Tenslotte zijn de meeste makeup artisten tegelijkertijd haarstylist; huur je zo iemand in, dan sla je als het ware twee vliegen in 1 klap.

Tot slot

Aan alle aanstaande bruiden zeggen wij: kijk sowieso als eerst uit naar de perfecte bruidsjurk, maar vergeet niet evenveel aandacht te schenken aan je haar en makeup. Deze dragen net zoveel bij aan het creëeren van de perfecte look en daarmee aan een van je mooiste dagen van je leven!