Bruidstaart

Na het inzegenen en het aandoen van de trouwringen breekt in elk huwelijk dan het moment aan dat het pas getrouwd stel de bruidstaart zal aansnijden om vervolgens elkaar middels het geven van een hap aan te geven dat de liefde er voor altijd wel zal zijn. De bruidstaart is daarom ook iets waar er soms wel maanden van te voren over nagedacht is om uiteindelijk tot een keuze te geraken. Niet alleen het uiterlijk van de taart, maar zeker ook de smaak zal verrassend moeten zijn en komt daar ook nog de aankleding van de taarttafel zeker wel bij kijken. Voor het uitkiezen van de taart zijn er een groot aantal mogelijkheden aanwezig en kan er zelfs besloten worden om de taart zelf te (laten) maken.

Bruidstaart bij jou in de buurt

Opzoek naar een geschikte bakker? Wij raden de volgende bakkerijen in Nederland aan!

Bruidstaarten zijn altijd het middelpunt van belangstelling

Wie naar zo een huwelijksreceptie stapt, zal meestal gelijk wel de prachtige bruidstaart mogen aanschouwen en is dit ook niet zonder reden: de taart kan worden beschouwd als sluitstuk van de huwelijksceremonie en zullen op het moment dat de taart wordt aangesneden door het stel alle ogen erop gericht zijn. Het was natuurlijk wel niet altijd zo dat men voor de mooiste taarten kon kiezen bij een huwelijk en was dit alleen voor de adel weggelegd. Het “gewone” volk moest het maar doen met wat gebakken koeken of wat fruit en room. Zoals het altijd wel gebeurt werd  langzamerhand ook de gewoonte overgenomen van wat gangbaar was bij de gegoede burgerij en begonnen de eerste echte bruidstaarten hun intrede te doen bij elk huwelijk. Het ontwerp van de taarten was ook nogal conservatief en werden er gewoonlijk een aantal cakes op elkaar gestapeld en vervolgens met room en vruchten gedecoreerd. Langzamerhand werden de ontwerpen ook steeds gedurfder en zijn bruidstaarten tegenwoordig verworden tot ware kunststukken. De vele beschikbare modellen maken het soms tot een ware uitdaging om de knoop door te hakken voor de selectie.

Een bruidstaart bestellen dient ruim van te voren te geschieden

De vele prachtige modellen waar er uit gekozen kunnen worden bij het plaatsen van een bestelling zijn natuurlijk maar een deel van wat er allemaal gedaan kan worden en kunnen er altijd nog veranderingen worden aangebracht. Heel belangrijk bij het bestellen van de taart is om rekening te houden met de periode van het jaar omdat er in de drukke periodes soms geen ruimte meer is voor het maken van een extra taart. Wanneer de trouwdatum eenmaal bepaald is, kan je dus liever als eerst naar de patissier snellen om de bestelling te plaatsen. Vergeet daarbij niet om een goed idee te hebben over het aantal gasten dat verwacht zal worden en de aankleding van het bruidspaar en de overige decoraties. Alles moet namelijk wel goed aansluiten op de taart en kan alleen op zo een manier het gewenste “wow” effect worden bereikt. Ook de smaak zal gelijk aangegeven moeten worden en kan er eventueel ook gekozen worden voor een bruidstaart met cup cakes of een ander afwijkend model. In deze tijd van gedurfde ontwerpen is ook een traditionele taart niet altijd vanzelfsprekend en kan een ieder met een apart ontwerp op tafel komen.Het is daarom belangrijk bij het bestellen dat er een geschikte patissier wordt gevonden die inderdaad een taart zal kunnen bakken en decoreren zoals aangegeven is door het verloofd stel.

Of kies je voor een bruidstaart maken?

Niet een ieder kiest ervoor om het bakken van de taart uit te besteden en wordt ervoor gekozen om de taart zelf te maken. Dat is de beste manier om ervoor te zorgen dat de bruidstaart helemaal naar wens zal worden vervaardigd en kan er altijd een persoonlijk tintje aan worden gegeven. Bovendien maakt zo een zelfgebakken taart het ook duidelijk hoeveel waarde er wordt gehecht aan het huwelijk en zal het een leuke herinnering zijn voor later. Het is ondanks de vele pluspunten die zo een zelfgebakken taart biedt wel aangeraden om er niet mee te beginnen indien je geen ervaring hebt met het vervaardigen van taarten omdat het anders wel voor de nodige hoofdbrekens zal zorgen. Dit is nou juist niet wat je nodig hebt zo vlak voor het huwelijk en zal het besluit dus weloverwogen gedaan moeten worden.Kijk daarbij even of je beroep zal kunnen doen op een handig familielid of kennis en kies niet gelijk voor een gedurfd ontwerp. Heel leuk om zelf te proberen zijn combinatietaarten waar er naast de taart zelf ook tal van andere versnaperingen te vinden zijn om de taart heen zoals cup cakes of ander fraai versiert gebak. Op zo een manier voorkom je het moeten bakken en vooral decoreren van een complete bruidstaart en volsta je al met een kleine taart die met het overig gebak wordt aangevuld. Zorg daarbij ook nog voor een mooie aankleding/decoratie van de taarttafel en de zelfgemaakte bruidstaart zal zeker wel letterlijk en figuurlijk in smaak vallen van een ieder op het feestje.

Met een goedkope bruidstaart bereik je ook het gewenst effect

Een bruidstaart hoeft al helemaal niet duur te zijn en kan ook gewoon met een goedkope taart al het huwelijk tot een onvergetelijke dag worden gemaakt. Het komt er allemaal op neer hoeveel men bereidt is om neer te tellen voor de taart en kunnen de duurste versies al gauw een paar duizenden euro’s kosten. Het gaat hierbij wel om exclusieve modellen vervaardigd voor een groot aantal gasten. Ook dit aspect is doorslaggevend voor de gemiddelde prijs van de taart: hoe meer gasten er zijn, hoe duurder de taart zal uitvallen. Logisch, omdat er ook meer materiaal en werk in de grotere taart zal zitten en het daarom belangrijk is om een vrij nauwkeurige schatting te hebben van het aantal gasten. Een ruwe schatting met de opmerking als “ we zetten er voor alle zekerheid toch een 30 tot 50 stuks gasten erbij” zal al gauw een paar honderd euro in de prijs schelen en is het wel een doodzonde om na het huwelijk nog met een groot stuk taart te zitten. Goedkope bruidstaarten bevatten ook minder prijzige elementen en wordt er op zo een manier toch een complete taart vervaardigd.

Met een trouwtaart wordt er een statement gemaakt

Het belang van een trouwtaart mag niet onderschat worden en vormt de taart een niet onbelangrijk deel van het huwelijksdecor. Het is daarom ook belangrijk om de nodige aandacht te besteden aan de aankleding van de taarttafel en eventueel ook nog wat fraai gebak als decoratie te gebruiken. Zo kan er bijvoorbeeld voor worden gekozen om voor een mooie standaard te kiezen voor de taart en speciaal iemand in te huren om de passende decoraties aan te brengen. Met de nodige handigheid kan het versieren echter zeker zelf ter hand worden genomen en zorg je er op zo een manier ook voor dat alles naar wens zal verlopen. De aankleding hoeft ook niet aangeschaft te worden en kan alles gewoon worden gehuurd. Het is vaker mogelijk om bij de patissie waar de taart besteld is een compleet pakket te nemen waarin ook het versieren van de taarttafel inbegrepen is.

Hoe zit het dan met de kosten van de bruidstaart?

De kosten die allemaal geassocieerd zijn met een bruidstaart zijn weer onder te verdelen in verschillende componenten. Zo wordt er altijd bij het bestellen van een taart naar een voorschot gevraagd en komt daar soms ook nog de kosten bij kijken van een proeftaart. Deze is belangrijk om de smaak alvast te proeven en kunnen de laatste instructies dan nog worden gegeven. Gemiddeld worden de kosten geschat op rond de 7 euro per gast en zijn er natuurlijk ook plekken te vinden die goedkoper hun taarten kunnen aanbieden. Een aspect dat de prijs kan opdrijven is het gebruik van extra (eetbare) decoraties en dienen veel van ze speciaal voor de taart vervaardigd moeten worden.Andere kosten komen erbij voor het afgeven van de taart (leveringskosten) en eventueel de huur van een standaard. De vulling kan ook wat extra kosten wanneer er gekozen wordt voor iets aparts en zullen ook de overige gebakjes die besteld worden de kosten wat opschroeven.

Een prachtige taart mag dus op geen enkel huwelijk ontbreken en zijn de smaak en vooral het ontwerp doorslaggevend voor de goedkeuring van de gasten. Het huwelijk wordt op zo een wijze wel op een klinkende wijze voltrokken en is het van groot belang dat bij het uitkiezen van het ontwerp er goed over nagedacht zal worden om niet alleen ervoor te zorgen dat alles tijdens het huwelijk een passend geheel zal vormen, maar dat ook de prijs mee zal vallen. Er zijn veel mogelijkheden om aan een huwelijkstaart te komen, van het bestellen bij een patissier tot het zelf maken van eentje. Verlies daarbij het bezoekersaantal nooit uit het oog en is het belangrijk dat je zeker niet vergeet rekening te houden met de voedingspreverenties/restricties van de gasten. Zo kan er altijd nog een vegetarische taart worden besteld.