Bruiloft decoratie

Ga je binnenkort trouwen en zijn de voorbereidingen in volle gang? Dan moeten jullie het al gehad hebben over de decoratie, een van de belangrijkste onderdelen van een huwelijksfeest. Belangrijk omdat het bepalend is voor de sfeer die jij tijdens het feest wilt creëeren. Decoratie items uitzoeken doe je echter niet gelijk, daarvoor bepaal je eerst het thema van je trouwfeest. Aan de hand van dit thema, kun je dan opzoek naar geschikte feestversiering.

Het lastige hieraan is, dat er ontelbare thema’s bestaan, waardoor je ook heel wat decoratie mogelijkheden hebt. Om je toch een beeld te geven van de opties, zetten we hier de meest bekende bruiloftthema’s en bijbehorende decoratie ideetjes op een rij.

Versiering bruiloft

Thema: Klassiek/Traditioneel

Een klassiek of traditioneel huwelijk kennen we allemaal; grote kans dat je zo een huwelijk al bijgewoond hebt. Dit thema heeft enkele kenmerkende eigenschappen. Zo vinden de huwelijksplechtigheden plaats in een kerk, draagt het bruidspaar formele kleding en is er een bruidsstoet, compleet met bruidsmeisjes, ringdrager, bloemenmeisjes, enz. Het huwelijk eindigt meestal met een receptie, waarbij er een formeel, drie – gangen “sit – down” diner gehouden wordt.

Klassiek hoeft niet perse saai te zijn en daar zorgt de juiste decoratie voor. Wat past er nu allemaal binnen dit thema? Om te beginnen met de centerpieces; decoratie items die op de verschillende tafels en andere oppervlakken geplaatst worden en vaak een “eyecatcher” zijn. Om het klassiek te houden kun je het best gaan voor simpele decoratie items: een hele lange krans van rozen & bladeren in de lengte van de gehele tafel, aparte bloemstukken in keramische vazen, prachtig gekleurde kaarsjes/theelichtjes, een combinatie van bloemen & kaarsjes in een al even elegante kaarshouder, enz. Belangrijk is hier dat je rekening houdt met de kleur van het thema en het seizoen waarin je zult trouwen. Kies voor seizoensbloemen, passende kleuren en een goed tafel – arrangement. Het internet staat trouwens vol met voorbeeldfoto’s, dus inspiratie genoeg.

Wedding signs heten je gasten op een leuke manier welkom en voegen toe aan de romatische sfeer. Voor een klassiek tintje plaats je het welkomstbord in een gouden frame en zet je er een leuk bloemstukje voor.

Andere manieren om de lokatie van de receptie klassiek aan te kleden is middels het plaatsen van kroonluchters, heel wat draperiëen en een combinatie van goud & wit in de decoratie items.

Bruiloft versiering

Thema: vintage

Een huwelijk in vitage – stijl brengt ode aan vroegere tijden. Heb je altijd al willen trouwen in de stijl van het Victoriaans tijdperk of zie je jezelf in de jaren ’80, dan is een vintage stijl huwelijk een echte aanrader. Deze huwelijken verschillen vaak van de normale, traditionele soort. Zo zal een trouwfeest met de jaren ’20 als thema eerder een cocktail party houden dan een formeel diner, omdat cocktail feestjes erg populair waren in dat tijdperk.

Een andere manier waaraan je vintage stijl huwelijken herkent, is de decoratie. Doordat je als het ware teruggaat in de tijd, kun je verschillende kanten op met de decoratie. Het gebruiken van (antieke) theepotten, kopjes en busjes is daar een van. Deze items creëeren een ware, nostalgische sfeer en zijn daarom de perfecte aankleding voor tafels en andere oppervlakken. Ga opzoek naar potjes, kopjes en busjes met leuke prints en fleur het allemaal op met bloemen, theelichtjes, enz. Extra tip: de theekopjes zijn ook erg leuk als huwelijksbedankje!

Een decoratie item dat niet mag ontbreken bij een vintage stijl huwelijk, is kant. Kant brengt moeiteloos het gevoel van oude glorie terug; je kunt het daarom in van alles en nog wat incorporeren. Denk maar aan het opfleuren van stoelen voor het feest, parasolletjes voor de bruidsmeisjes, in haar accessoires, bekleding van bedankjes (theelichtjes, cupcakes, enz.), leuke versierstukjes zoals dreamcatchers van kant, enz.

Wat ook erg goed staat bij dit thema, zijn oude trofeeën, bekers, fotolijsten en spiegels. Dit betekent waarschijnlijk wat meer zoekwerk in lokale kringloopwinkels en andere vintage shops, maar het is uiteindelijk de moeite waard. Trofeeën en bekers kunnen gebruikt worden als bloemenhouder, fotolijsten (waar je eventueel oude familiefoto’s in kunt plaatsen) als versiering voor de tafel met bedankjes en de spiegels als tafelnummer of menukaart – houder. Opties te over!

Een ander leuk item, dat bijdraagt aan de vintage sfeer, is een glazen cloche. Als we de deskundigen moeten geloven, is dit een instant hit bij vintage feestjes. Deze glazen cloches kun je echt voor alles gebruiken: bloemstukken, desserts, tafelstukjes, enz. Uiteindelijk zorgen ze op een simpele manier voor een vintage stijl aankleding van je huwelijksfeest.

Belangrijk bij vintage stijl huwelijken is, dat je rekening houdt met het tijdperk waar jij je inspiratie uit haalt; elk tijdperk heeft namelijk haar eigen, unieke eigenschappen. Doe daarom vooronderzoek, vraag eventueel rond, ga opzoek naar vintage shops voor je decoratie items (kijk ook bij familie & vrienden op zolder) en wees vooral creatief!

Wedding decoratie

Thema: plattelands/boerderij

Zoals de naam het reeds zegt, heeft dit thema alles te maken met het platteland en boerderijleven. Trouwfeesten worden daarom op een boerderij of elders op het platteland gehouden. Kenmerkend voor een platteland of boerderijhuwelijk is, dat alles in het teken staat van de omgeving, de natuur. Dit creëert een gezellige, vaak informele sfeer, wat een platteland of boerderijhuwelijk tot een van de populairste thema’s maakt.

Het meest opvallende aan dit type huwelijk is de decoratie. Omdat je je aanpast aan wat de omgeving aldaar te bieden heeft, zul je tijdens een platteland of boerderijhuwelijk vaak heel wat aparte decoratie items tegenkomen. Trucks en andere rustieke vervoersmiddelen zijn daar een van. Zo een truck is niet alleen leuk als decoratie, maar dient bijvoorbeeld ook als achtergrond voor foto’s en kan zelfs gebruikt worden als vervoermiddel voor het bruidspaar, in plaats van de traditionele limousine.

Wat ook erg leuk staat, is een wedding sign van krijtbord. Schrijf er met krijtjes in verschillende kleuren, een passende tekst op, en je hebt de perfecte wedding sign voor het trouwfeest. Waar je eveneens aan kan werken, zijn de centerpieces. Ons advies: wees zo creatief mogelijk, gebruik je fantasie en incorporeer behalve bloemen bijvoorbeeld ook veren, varens, hoorntjes en houten platen.

Iets dat niet mag ontbreken als decoratie item bij een boerderijhuwelijk, zijn hooibalen. Typisch voor het platteland en daarom een must – have bij het versieren van een locatie. Hooibalen zijn op verschillende manieren te gebruiken: zitplaats voor gasten (eventueel bedekt met lakens, kant of sprei), opfleuren van het gangpad naar het altaar, achtergrond voor foto’s, enz. Wat ook kenmerkend is voor een boerderij, zijn jutezakken. Deze zijn onder andere te gebruiken als tafelkleed of versiering voor de bedankjes. Je kunt ze zelfs gebruiken als bekleding voor hooibalen.

Ben je van plan heel wat bloemen en bloemstukken te gebruiken bij de decoratie? Vervang traditionele boempotten dan met middelgrote vaten. Dit is heel uniek en past beter bij de omgeving. Deze vaten worden meestal gebruikt voor de opslag van water, whiskey, bier, enz, grote kans dus dat je ze op locatie vindt. Extra tip: zo een vat is zelfs te gebruiken als taarthouder! Andere decoratie items die heel vaak gebruikt worden bij een platteland of boerderijhuwelijk zijn vlaggetjes, kaarsen, kerstlichtjes, hanglantaars, lintjes, glazen flessen, enz.

Opmerkelijk aan een platteland of boerderijhuwelijk is, dat het heel wat rustieke elementen heeft. Hiermee vertoont het overeenkomsten met een rustiek geïnspireerd huwelijk; het enige verschil is dat een rustiek trouwfeest op elke mogelijke plek gehouden kan worden, terwijl een platteland of boerderijhuwelijk zich beperkt tot het platteland.

Decoratie bruiloft

Thema: beachwedding

Wil je het zo informeel als mogelijk op je speciale dag, dan is een beachwedding echt iets voor jouw. Bij dit huwelijk vinden de plechtigheden meestal langs het strand plaats, waarna de gasten naar een verder gelegen locatie (eveneens aan het strand) gaan voor het diner.

Met de omgeving en het mooie uitzicht aan het strand, hoef je eigenlijk niet veel te doen wat betreft décor, maar om het geheel toch wat op te fleuren, zetten we een aantal ideetjes op een rij.

Om het zee – element in je versiering mee te nemen, kun je het best gebruik maken van dingen als gekleurde schelpen, mini – zeesterren, witte anemonen, imitatie koraal, enz. Gebruik ze in je bruidsboeket en andere bloemstukken. Speel ook met de kleuren; omdat het erg mooi zal staan bij de achtergrond, kun je gaan voor felle, contrasterende kleuren in je bloemen zoals oranje & blauw, rose & blauw, bordeau & wit, enz.

Een manier om het pad naar het altaar in beachstijl op te fleuren, is door het plaatsen van rieten bloembakken aan weerszijden, gevuld met decoratieve grasstengels. Je kunt ze eveneens verspreid over de hele lokatie plaatsen. Gebruik ook elementen die van nature gevonden worden langs het strand, zoals drijfhout, glazen flessen, liaantjes, enz. Deze elementen kunnen goed van pas komen om de tafel met bedankjes of de taarttafel mee te versieren.

Zoals je ziet, kun je met een beachwedding verschillende kanten op, wat betreft de decoratie. Zorg er alleen voor dat het niet teveel wordt EN dat het décor niet in contrast staat met de omgeving; het is de bedoeling dat je uiteindelijk een zo natuurlijk ogende lokatie creëert.

Aankleding bruiloft

Thema: Industrieel

Industrieel is het nieuwe rustiek! Althans, dat is wat de deskundigen ons vertellen. Een industrieel geïnspireerd trouwfeest bevat heel wat elementen, die terug te vinden zijn in een fabriek, opslagruimte of productiehal. Dit zorgt voor een unieke, bijna rauwe uitstraling; iets dat deze dagen erg in trek is. Belangrijk voor dit thema is het op de juiste manier aankleden van de locatie.

Onze eerste aanrader voor dit thema: hou de centerpieces eenvoudig en gebruik eventueel contrasterende maar zachte bloemkleuren (denk maar aan wit en pastelkleurig) en heel wat groen. Dit zorgt voor een passende, chique uitstraling.

Voor de verlichting kun je een heel lang snoer van gloeilampen, gecombineerd met (wijn)stekjes gebruiken. Dit kan als achtergrond maar ook boven de tafels, waar de gasten zullen plaatsnemen. Wat betreft de tafels en aankleding ervan: ga voor ruw afgewerkte tafels, laat de tafelkleden weg en plaats er kaarsjes op. Om het een extra tintje te geven, kun je de normale borden & bestek vervangen met transparante, glazen borden en bestek van koper of tin. Een andere, leuke toevoeging is het behangen van je ruimte/lokatie met geometrische figuren. Je maakt deze van metaal en bekleed ze vervolgens met bloemen, bladeren, kant, enz.

Doordat de lokatie van een industrieel geïnspireerd trouwfeest in de meeste gevallen al voor de juiste sfeer zorgt, is er niet heel veel aankleding nodig. Let er wel op dat alles in evenwicht blijft: teveel van het industriële zorgt voor een koude sfeer, terwijl een teveel aan decoratie, het unieke aan de locatie juist naar de achtergrond werkt.

Ballonen bruiloft

Ballonen zijn er niet alleen voor de kleintjes! Dit blijkt uit de terugkerende trend van het gebruik van ballonen als bruiloftdecoratie. Je kunt er verschillende kanten mee opgaan. Onze eerste tip: kies voor eenzelfde kleur (wit of ivoorkleurig) ballonen, dit zorgt voor zowel een chique als gezellige uitstraling.

Waar kunnen deze ballonen geplaatst worden? Een eerste plek is aan weerszijden van het pad naar het altaar toe. Ook kun je ze aan alle stoelen van je gasten vastmaken. De welbekende ballonenboog kan in aangepaste vorm ook gebruikt worden als decoratie van het altaar. Combineer hem met bloemen, lintjes, veren, enz.

Een andere leuke manier is het gebruik als tafelnummer. Hiervoor heb je supergrote ballonen, in de vorm van een cijfer nodig, die aan de bovenzijde van de tafel zullen hangen (zweven). Maak het nog mooier met een ballonen kroonluchter, waaraan je foto’s van het bruidspaar vastmaakt.

Ga je voor het uiterste? Vervang de bloemen in je centerpieces dan met mini – ballonen.  Dit staat erg leuk en verfrissend, eveneens in combinatie met wat groen zoals eucalyptus en andere bladeren. Je kunt er zelfs slingers van maken en dit door de gehele ruimte hangen. Tot slot staan ballonen erg leuk als achtergrond voor foto’s; zorg er wel voor dat je de juiste kleuren uitzoekt en ze op de juiste manier regelt.

Feestversiering bruiloft

Het is dus een hele organisatie; de aankleding van je trouwfeest. Plan het daarom goed, stel van tevoren vast wat het thema en de bijbehorende kleuren zijn en ga pas dan opzoek naar decoratie items. Met onze tips over de verschillende huwelijksthema’s en decoratie items die daarbij horen, wordt je alvast een beetje opweg geholpen. Veel succes!