Draaiboek bruiloft

Een huwelijk organiseren; ja, dat vergt een flinke dosis organisatietalent en geduld. Eigenschappen die we helaas niet allemaal hebben. Om ervoor te zorgen dat we alle zaken toch gedaan krijgen EN goed bij onze hoofd blijven (!) zijn er een aantal hulpmiddelen beschikbaar. Een daarvan is de bruiloft draaiboek. Wat dit precies is, welke voordelen een draaiboek heeft en hoe je hem op de juiste manier samenstelt, vertellen we hier.

Wat is een bruiloft draaiboek?

Een draaiboek is niets anders dan een agenda, waar je alle activiteiten die gepland staan voor je huwelijksdag, tot in de details neerpent. Het is de bedoeling dat jij en je partner of een aangestelde wedding planner gebruik maken van het draaiboek om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Het grootste voordeel hieraan is, dat het draaiboek aan iedereen duidelijk maakt wat er van hem/haar verwacht wordt. Wedding planners kunnen bijvoorbeeld nagaan hoelaat de cateraars er moeten zijn, waar ze zich precies opstellen en hoe het tafelarrangement eruit zal zien. Op deze manier hoeven jij en je partner niet steeds naar alle details te komen kijken; het draaiboek geeft al voldoende aanwijzingen. Activiteiten worden hierdoor tijdig en vlot afgewerkt zodat je uiteindelijk achterover kunt zitten om te genieten van je bijzondere dag.

Maar waarom zo een boekje, terwijl het ook digitaal kan? Het is inderdaad waar dat er online een heleboel organizer – applicaties beschikbaar zijn, maar uit ervaring is gebleken dat een draaiboek toch veel handiger is voor wanneer je bijvoorbeeld bepaalde bonnen offline wilt houden. Ook is het een hele leuke herrinering voor later; een draaiboek met alle notes en plaksels heeft toch veel meer emotionele waarde dan een digitale organizer die binnen no – time verwijderd kan worden.

Hoe stel je een goed draaiboek samen?

Hebben jullie besloten om een draaiboek bij te houden voor het trouwfeest? Dan is het zaak om deze op de juiste manier samen te stellen; jij of je wedding planner zullen er namelijk weinig aan hebben als het draaiboek onduidelijk of juist te gedetailleerd is. Maar wat is nu de juiste manier? Eigenlijk bestaat dat niet; iedereen maakt zijn/haar roosters op een eigen, unieke methode. Wat je wel kan doen, is het volgende stappenplan te volgen om tot een duidelijk, compleet & overzichtelijk draaiboek te komen.

Stap 1: Maak een overzicht van alle activiteiten

De eerste, logische stap is om alles dat gepland staat, op papier te zetten. Met alles, bedoelen we echt alles! Denk niet dat een bepaald onderdeel minder belangrijk is of dat je het wel zult onthouden; geloof ons, op je huwelijksdag zul je ons en het draaiboek dankbaar zijn! Met deze opsomming geef je eigenlijk aan hoe je wilt, dat jullie dag eruit moet zien. Om het wat makkelijker te maken, kun je de activiteiten per dagdeel opschrijven; wat zijn bijvoorbeeld de geplande activiteiten voor de entrée, huwelijksplechtigheden, openingsdans, fotoshoot, receptie, enz. Op de dag zelf, komt het in bijna alle gevallen voor, dat bepaalde dingen anders dan gepland verlopen; maak je daar niet zo druk over, het overkomt alle bruidsparen!

Stap 2: Geef de activiteiten een volgorde & tijdstip

Nadat je alle activiteiten op een rijtje hebt gezet, geef je, daar waar nodig is, een volgorde aan; worden de foto’s voor of na de plechtigheden genomen, zijn de speeches voor of na de openingsdans, enz.

Hierna geef je alle activiteiten een tijdstip. Hou er wel rekening mee dat bepaalde onderdelen waarschijnlijk zullen uitlopen, neem dit ook mee in je tijdsschema. Dingen als entrée en plechtigheden moeten allemaal optijd plaatsvinden, maar bij activiteiten als de openingsdans, fotoshoot en aansnijden van de taart, loopt het bijna altijd uit; neem hiervoor wat extra tijd. Geef dit tijdsschema ook door aan je ceremoniemeester (als die er tenminste is), zodat hij/zij het geheel in goede banen kan leiden.

Stap 3: Wie doet wat?

Nu het activiteitenrooster compleet is, kun je, daar waar nodig, aangeven wie er allemaal een bepaalde taak hebben. Plaats dit naast de betreffende activiteit, zodat het voor een ieder duidelijk is, wat er precies van hen verwacht wordt.

Waar vind je een draaiboek? Het is niet perse nodig om een draaiboek te kopen; met een beetje creativiteit & inspiratie kun je zelf eentje van “scrap” maken. Ben je daar niet zo handig mee, dan zijn er een aantal shops, zowel lokaal als online, die heel wat leuke exemplaren verkopen; je betaald er rond de EUR 15 – EUR 20 voor.

Tot slot

Een bruiloft draaiboek is een heel handig hulpmiddel voor die bijzondere, maar drukke dag. Stel het daarom op de juiste manier samen, wees flexibel met het tijdsschema en maak je niet al te druk wanneer iets niet volgens plan verloopt; geniet van het moment!