Huwelijkscadeau

Het geven van een huwelijkscadeau is al even oud als het huwelijk zelf; je kunt per slot van rekening de beste wensen niet met lege handen overbrengen (tenzij het bruidspaar dat expliciet aangeeft). Zo een huwelijkscadeau kan van alles zijn en het soort cadeaus is in de laatste jaren steeds veranderd. Heel wat stellen kiezen er bijvoorbeeld voor, een donatie voor het goede doel te vragen in plaats van de normale, traditionele cadeaus.

Desondanks zijn er behoorlijk wat feestjes waar het er nog steeds traditioneel aan toe gaat. Maar wat geef je een aanstaand bruidspaar, wat kan ermee door als een huwelijkscadeau? In dit artikel zetten we het allemaal op een rijtje voor zowel de normale als unieke trouwcadeaus.

Trouwcadeau

Een slimme manier om ervoor te zorgen dat je als bruidspaar cadeaus krijgt, die jullie werkelijk nodig hebben, is door het opstellen van een huwelijkscadeau – lijst, beter bekend als een “wedding gift registry”. Dit systeem wordt al heel lang gebruikt in het buitenland. Aanstaande koppels laten hun verlanglijst aan cadeaus, online of in – store achter, zodat gasten deze kunnen bekijken en een van de cadeaus kunnen uitzoeken voor het paar. Wanneer zo een item gekocht is, wordt dit ook aangepast op de lijst. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat koppels precies datgene krijgen wat ze nodig hebben; minder kans dat zo een cadeau geretourneerd wordt of ongebruikt blijft liggen.

Koppels die zich schuldig voelen bij het opstellen van zo een lijst, als zou het hebzuchtig overkomen: don’t be! Het beschikbaar stellen van de lijst is juist een vriendelijk gebaar naar je gasten toe en maakt het stukken makkelijker voor hen om een cadeau uit te zoeken. Hou bij het opstellen van de lijst wel rekening met de prijzen van de items. Gasten geven gemiddeld EUR 85 tot EUR 125 uit aan huwelijkscadeaus; grote kans dat je alle gewenste cadeaus zult krijgen als ze binnen deze (betaalbare) prijscategorie liggen.

Cadeau bruiloft: tips voor gasten

Wanneer er nu een lijstje van huwelijkscadeaus beschikbaar is, hoef je als gast deze alleen nog te bekijken en er een geschikte item uit te kiezen. Doe dit wel optijd om te voorkomen dat andere gasten je voor zijn.

Wat kun je verwachten te zien op zo een lijst? Eigenlijk van alles en nog wat. Afhankelijk van wat het bruidspaar nodig denkt te hebben, zul je items zien als beddengoed, potten – pannen & keukenapparaten, bestek, spullen voor de bad – en slaapkamer, maar ook dure items (die meestal op de wish – list staan) zoals meubilair, een vakantie in het buitenland, enz.

Een tip bij het uitkiezen van zo een cadeau is, om het een persoonlijk tintje te geven. Koop je bijvoorbeeld een set koffiemokjes, plaats dan de intialen van het paar erop en eventueel ook de huwelijksdatum. Op deze manier zal het koppel altijd een aandenken hebben aan jouw bijdrage tijdens die speciale dag.

Een manier om het bruidspaar extra in de bloemetjes te zetten, is door tezamen met andere gasten, een van de grotere en duurdere cadeaus te kopen. Denk maar aan een eetset, een kaptafel, een weekendje buiten de stad, enz. Alhoewel deze items normaal wel op de lijst voorkomen, verwachten de meeste koppels niet, ze daadwerkelijk te krijgen. Door zo een cadeau gezamelijk te kopen, worden de kosten minder en bezorg je het bruidspaar heel wat gelukkige momenten.

Geen lijstje beschikbaar: wat te doen?

Dan zijn er weer een heleboel koppels die geen lijst van huwelijkscadeaus hebben en dat mag natuurlijk ook! Meestal verwachten zij niets of geven je als gast de vrijheid om zelf een keuze te maken. Wat kun je in deze doen om toch de juiste cadeaus te geven?

Een eerste tip: indien je erg “close” bent met de naaste familieleden van het bruidspaar, dan kun je hen het beste naar advies vragen. Zij zullen als geen ander weten wat het koppel werkelijk nodig heeft.

Wat je eventueel ook kunt doen, is een enveloppe met inhoud te geven. Dit bespaard je het gezoek naar een cadeau en geeft het koppel de vrijheid om zelf iets naar keus te kopen. Een alternatief dat ook erg op prijs gesteld wordt, zijn giftcards. Deze giftcards kunnen voor van alles en nog wat zijn: diner voor 2 bij een favoriet restaurant, spa – of massagebehandelingen, een weekendje stappen, enz.

Origineel huwelijkscadeau

Genoeg gehad van het traditionele? Heel wat koppels zijn het met je eens en gaan daarom voor aparte & unieke huwelijkscadeaus. Dit kan echt van alles zijn; de bedoeling is dat je het bruidspaar iets geeft wat ze vooral niet verwachten, altijd kunnen gebruiken en/of er een leuke herrinering aan zullen overhouden. Zo een apart cadeautje hoeft vooral niet duur te zijn; een goedkoop item kan zelfs meer waarde hebben voor het paar dan een duur keukenapparaat.

Origineel trouwcadeau – ideetjes

Om je enig idee te geven van een origineel trouwcadeau, zetten we alvast enkele op een rijtje:

Ingelijste uitnodigingskaart

Elk bruidspaar besteed heel wat tijd aan het selecteren en opstellen van de uitnodigingskaart, het is een van de eerste voorbereidingen naar de huwelijksdag toe. Door zo een uitnodigingskaart, samen met een mooie foto van het koppel in huwelijkskleding, in te lijsten, geef je het bruidspaar een eenvoudig maar prachtig geschenk, die hen altijd zal terugbrengen naar de huwelijksdag. Met een leuke tekst of de “wedding speech” (als jij die hebt gegeven) voeg je er nog wat extra aantoe.

Persoonlijke giftbasket

Een giftbasket wordt ook heel vaak gegeven als alternatief op de normale (saaie) cadeaus. Deze baskets kun je vullen aan de hand van een hobby van het koppel of een ander thema. Is bijvoorbeeld bekend dat het bruidspaar op huwelijksreis gaat naar een tropisch gebied, dan kun je de basket vullen met artikelen als zonnebrandcreme, strandbaddoeken en natuurlijk wat leuke spulletjes voor een romantisch diner op de kamer zoals champagne, kaarsjes, favoriete snacks, enz.

Keuze zat eigenlijk, je kunt zo creactief mogelijk omgaan met het thema en de basket aan de hand daarvan vullen met de nodige artikelen. Ook dit idee is erg eenvoudig, betaalbaar maar nog steeds een leuk aandenken.

Breng de relatie in kaart (letterlijk!)

Een heel creatief idee voor huwelijkscadeaus is het in kaart brengen van plaatsen die speciale waarde hebben voor het koppel. Zo kun je, om te beginnen, aangeven waar ze geboren zijn, waar het koppel elkaar voor het eerst heeft ontmoet, waar het huwelijk zal plaatsvinden en waar de wittebroodsweken gevierd zullen worden. Zo een “roadmap of life” geeft het koppel heel wat herrineringen van zowel voor als tijdens het huwelijk.

Wijn of chocolade tasting

Toegangskaarten voor een wijn of chocolade tasting zijn cadeaus die altijd in smaak vallen bij een aanstaand bruidspaar. Het geeft ze namelijk de mogelijkheid om na de drukke huwelijksdagen rustig bij te komen in elkaars gezelschap en dat, terwijl er leuke activiteiten gepland zijn. Is het koppel geen liefhebber van wijn of chocolade, dan zoek je iets anders, waar beide interesse in hebben. Denk maar aan kooklessen in een of andere exotische keuken, danslessen, partner – yoga, enz.

Tot slot

Of je nu gaat voor origineel of traditioneel, erg duur of betaalbaar, handmade of vanuit de winkel; belangrijk is dat een huwelijkscadeau vooral nuttig, bruikbaar en betaalbaar moet zijn. Met bovenstaande tips en ideetjes helpen we je aan het perfecte huwelijkscadeau.