Trouwkaarten

Zijn jullie het al eens geworden over de dag, datum, tijdstip & lokatie van de bruiloft? Dan is het tijd om de trouwkaarten te bestellen! Een trouwkaart is al heel lang dé manier om je gasten op de hoogte te brengen van een aanstaand huwelijk. Daarom zetten we hier alle informatie over trouwkaarten alsook verschillende ideetjes voor het ontwerpen ervan, op een rij.

Trouwkaarten maken

Een trouwkaart bestellen gaat niet van de ene op de andere dag; het kost best wel wat tijd om een besluit te nemen over het perfecte ontwerp EN wat er allemaal op de kaart komt te staan. Hierbij zijn er een aantal dingen, waar elk koppel rekening mee moet houden.

Het eerste en meest logische om mee te beginnen, is het vermelden van de trouwdatum en de namen van het bruidspaar. Bij laatsgenoemde geldt dat de naam van de bruid eerst wordt genoemd, daarna van de bruidegom. De meeste koppels plaatsen er ook een passende tekst bij, hetzij uit heilige geschriften hetzij een romantische tekst/ bekend gedicht.

Zet daarnaast alle informatie erbij die je gasten nodig zullen hebben om hun planning te maken. Denk aan een algemeen dagschema (wat gebeurd er op welk tijdstip), een routebeschrijving om op de feestlocatie te komen, contactgegevens van de ceremoniemeester (voor het geval iemand wilt afzeggen) dresscode en cadeautip. Heb je een dag en avondplanning en worden bepaalde gasten alleen voor de avondactiviteiten uitgenodigd? Dan is het goed om 2 uitnodigingskaarten te maken.

Een ander belangrijk ding is hoelang van tevoren de trouwkaarten te bestellen. Om 100% zeker te zijn, adviseren wij om trouwkaarten zeker 3 – 4 maanden van tevoren te bestellen en/of de nodige materialen aan te schaffen voor geval het een DIY – trouwkaart wordt. Wanneer verstuur je de kaarten? Dat kan al vanaf 6 weken voor de bruiloft, zodat je gasten genoeg tijd hebben om het in hun agenda te plaatsen.

Trouwkaarten ontwerpen

Nu we het gehad hebben over de trouwkaart “etiquette”, zullen we meer vertellen over de verschillende soorten trouwkaarten. Tegenwoordig kun je alle trouwkaarten in 2 groepen plaatsen: gedrukt & elektronisch. Beide hebben hun voordelen. Om je te helpen een beslissing te nemen, zetten we deze voordelen even op een rijtje.

Voordelen gedrukte trouwkaart

Het meest belangrijkste voordeel aan een gedrukte trouwkaart is, dat je er een souvernir en leuke herrineringen aan overhoudt. Dit geldt niet alleen voor jullie als bruidspaar maar ook voor je gasten. Een digitale uitnodiging heeft deze emotionele waarde niet.

Een ander voordeel aan deze trouwkaarten is, dat ze veel beter te gebruiken zijn om aan te geven dat je bijvoorbeeld geen kinderen op het feest wilt of dat extra gasten niet gewenst zijn. Deze zaken zijn heel duidelijk op papier te zetten, bij een digitale invite is de kans groot, dat het nog net niet voldoende opvalt. Tenslotte heb je aan gedrukte trouwkaarten het voordeel dat je veel meer kanten opkan met het ontwerp, dan een digitale kaart. Ook geven deze kaarten het gevoel aan je gasten dat het gaat om een officieel evenement (tenzij je anders vermeld), terwijl digitale kaarten vaak (en soms ten onrechte) in verband gebracht worden met feestjes die een casual karakter hebben.

Voordelen digitale trouwkaarten

Het meest belangrijkste voordeel aan digitale trouwkaarten is, dat het je uiteindelijk minder kost dan wanneer je ze laat bedrukken. Je betaald waarschijnlijk wel voor het laten ontwerpen en online versturen, maar de relatief grotere kosten zoals het laten drukken en verzenden, komen weg te vallen.

Een ander voordeel is, dat deze trouwkaarten veel makkelijker en sneller te verzenden zijn. Ook is beter bij te houden of een ieder op je lijst, de uitnodiging ontvangen heeft en wie reeds een reactie hebben gegeven. Verder hoef je bij digitale invites geen mappen en/of andere instructies te printen, aangezien er daarvoor verschillende links aanwezig zijn. Milieubewuste koppels kiezen voor tenslotte voor digitale invites, vanwege het positief effect op bomen (save the trees!).

Uiteindelijk ligt de beslissing bij jullie; welke voordelen wegen zwaarder, wat komt jullie dus beter uit; gedrukt of digitaal?

Al een besluit genomen? Dan is het tijd om de meest bekende ideetjes voor verschillende soorten trouwkaarten op een rijtje te zetten. Lees maar mee!

Goedkope trouwkaarten

Een bruiloft kost geld en dat weten we allemaal. Koppels die een klein budget hebben, proberen er daarom zo voordelig en creatief mogelijk uit te komen. Dit geldt ook voor trouwkaarten; er zijn genoeg manieren waarop je een goedkope en mooie kaart kunt ontwerpen zonder daar een fortuin aan uit te geven.

Een eerste manier om te besparen op je trouwkaarten, is door ze niet te bedrukken. In plaats daarvan laat je de tekst in sierletters schrijven op onbedrukte trouwkaarten (ja, die zijn er ook). Dit is niet alleen goedkoop maar geeft ook een persoonlijke touch aan je trouwkaarten.

Wat je verder kunt doen, is eenvoudige kaartjes en enveloppen te kopen om ze daarna zelf te decoreren. Dit kan met handgemaakte, papieren bloemen, kant, strikjes, vlechtjes, enz. Het internet staat vol met instructie video’s en als je enkele creatieve vriendinnen hebt, haal ze dan ook erbij!

Heel wat koppels kijken tevens uit naar grote aantallen trouwkaarten die om een of andere reden goedkoop verkocht worden. Meestal gaat het om onbedrukte kaarten die extra zijn besteld maar niet zijn gebruikt of ze waren niet naar wens van de besteller, terwijl ze net goed zijn voor hen.

Leuke trouwkaarten

Wanneer het budget geen issue is, zijn de mogelijkheden onbeperkt voor het ontwerpen van de perfecte trouwkaart. Het aanbrengen van illustraties, foto’s en laser – cut details is een eerste idee. Deze illustraties & foto’s kunnen te maken hebben met je locatie (de kerk waar je trouwt, koraalfiguurtjes voor een beachwedding, een bloemenmotief voor een bruiloft in de tuin, enz.), het thema van je feest of een andere, persoonlijke detail.

Ben je er al zeker van, welke kleuren hoofzakelijk gebruikt zullen worden bij de bruiloft, dan kun je de kaart ook daaraan aanpassen. Wat ook erg leuk staat, is een foto van het koppel. Daar kun je een oude foto voor gebruiken of zelfs een verlovingsshoot houden. Voor een aparte twist kunnen de kaartjes vergezeld worden van een geurtje. Denk maar aan mintbladeren, dennetak of zelfs je favoriete parfum. Wij verzekeren je, dat je gasten er aangenaam verrast mee zullen zijn.

Zelf trouwkaarten maken

DIY – trouwkaarten oftewel het zelf maken van je trouwkaarten is om 2 redenen erg populair: een zelfgemaakte trouwkaart is in de meeste gevallen uniek en altijd leuk om te zien omdat er heel wat aparte details in zitten. Daarnaast is zo een DIY – trouwkaart goedkoper dan wanneer je ze laat bedrukken. Besluiten jullie om welke reden dan ook, zelf aan de slag te gaan met de trouwkaarten, dan komen onderstaande ideetjes zeker van pas. Hou wel in mind dat we hier niet “from scrap” beginnen; je zult dus wel dingen als onbedrukte kaarten, lintjes, glitter, vouwpapier en andere decoratie items moeten aanschaffen.

Je trouwkaart krijgt gelijk extra flair wanneer je er een custom made stempel op doet! Dit kan op de kaart zelf maar ook op de enveloppe om bijvoorbeeld het adres van de feestlocatie aan te geven. Het voordelige is, dat deze stempels je kaart een luxe uitstraling geven maar zelf erg goedkoop zijn. Je kunt ze in verschillende (offline & online) craft shops bestellen.

Een andere manier waarop je je trouwkaarten zelf kan opfleuren is door creatieve randen aan te brengen, zoals een hartjesmotief. Hiervoor zijn er speciale cutters, die tegen redelijke bedragen te vinden zijn in craft shops. Aangeraden wordt om eerst een test te doen, wat te oefenen om daarna te beginnen aan de kaarten. Zo voorkom je mislukte randen. Wat ook erg leuk staat, is om het onderdeel geadresseerden in kalligrafie stijl te schrijven. Het geeft een heel mooi effect, dat ook door je gasten gewaardeerd zal worden. Ben je de kalligrafie stijl zo een beetje verleerd, dan zijn er een heleboel videos te vinden online, die het je weer vanaf het begin leren. Of vraag een goede vriendin om het voor je te doen!

Een eenvoudige manier om de waterverf – trouwkaarten, die je veel ziet op Pinterest, na te maken, is door ze uit te printen op aquarelpapier. Daarna kan je aan de slag met verschillende kleuren waterverf om een echt, kunsteffect te creëeren. Gebruik niet teveel omdat het papier anders gaat misvormen.

Voor een luxe uitstraling kun je een gouden, zilveren of anderkleurige rand aanbrengen op je kaart of enveloppe; staat erg luxe, maar kost je in werkelijkheid heel weinig! Waar vele koppels ook weg van zijn, is het aanbrengen van een eigen zegel of waarmerk op de enveloppe. Deze zegels zijn van bijenwas en te verkrijgen in verschillende craft shops. Oefen eerst met de zegels voor je aan de trouwkaarten begint om te voorkomen dat je bijvoorbeeld teveel of te weinig was gebruikt.

Originele trouwkaarten

En dan zijn er ook weer trouwkaarten die je niet makkelijk overal ziet, de zgn. originele kaarten. Het is erg leuk om je gasten te verrassen met zo een kaart die ze nog jaren daarna op hun schoorsteenmantel willen zien. Hebbben jij en je partner zoiets in gedachten, dan zullen onderstaande ideëen zeker van pas komen.

3D double invite

Een hele creatieve is zo een kaart waarbij je je gasten uitnodigt voor een zogenaamd verjaardagsfeestje. Zetten je gasten daarna de aangehechte 3D bril op, dan komt ook de trouwkaart te voorschijn. Uniek & verrassend!

Countdown uitnodiging

Deze trouwkaart is tegelijkertijd een uitnodiging en een kalender. Countdown uitnodigingen hebben naast de details over het feest (dag, tijdstip & locatie) ook een manier waarop je kunt bijhouden hoeveel dagen er nog resten tot het huwelijk. Hoe je dit wilt aanbrengen is afhankelijk van je eigen smaak & creativiteit; online vind je ook vele voorbeelden. Een leuke manier om je gasten uit te nodigen EN ze te blijven herrineren aan het naderend huwelijk.

Puzzel invite

Een andere leuke manier om je gasten uit te nodigen is, door de trouwkaart in de vorm van puzzelstukjes op te sturen. Na wat gepuzzel komen de details van jullie trouwdag tevoorschijn. Erg apart en gelijk een souvernir om te bewaren.

Scratch the date

Bezorg je gasten wat plezier door de trouwkaarten volgens het thema van een kraslot te ontwerpen, waarbij de trouwdatum na het krassen tevoorschijn komt. Het kraslaagje is makkelijk zelf aan te brengen met behulp van wat acrylverf en afwasmiddel. Uniek en toch niet zo duur!

Bijzondere trouwkaarten

Vind je de originele trouwkaarten net niet goed genoeg? Dan hebben wij hier een aantal ideëen op een rij gezet, voor enkele hele bijzondere trouwkaarten.

Eetbaar bordspel

Nodig je gasten letterlijk op een zoete manier uit voor jullie huwelijk. Zo een bordspel bestaat dan uit eetbare onderdelen, koekjes eigenlijk, waarop de trouwdag van het paar wordt aangekondigd. Je gasten kunnen het spelletje spelen, bewaren of zelfs opeten. Tip: stuur een extra, papieren uitnodiging mee, zodat je gasten ook na het opeten van de koekjes, een reminder voor het huwelijk overhouden.

Invite in a Can

Een hele grappige manier om je trouwkaarten op te sturen, is door ze in kleine blikjes te plaatsen ipv. een enveloppe. Stuur ook aanwijzingen mee voor het bevestigen van de blikjes aan de auto van het bruidspaar, voor wanneer ze na het huwelijk zullen wegrijden. Dit geeft je gasten direct een reden om uit te kijken naar jullie huwelijk; minder kans dat ze het vergeten.

Gegraveerde invite

Een manier waarop je je trouwkaart een aparte & classy uitstraling kunt geven, is door het te laten graveren op heldere acrylplaten. Dit is heel wat anders dan een gedrukte, papieren trouwkaart. Om het geheel af te maken kun je passende enveloppen laten maken met een digitale printer. Het eindresultaat is uniek, classy en gelijk een souvernir dat makkelijker bewaard kan worden dan gedrukte trouwkaarten.

Recipe invite

Zijn jij en je partner echte foodies? Breng dit op een unieke manier naar voren, door je trouwkaarten in het thema van een recept te ontwerpen. De tekst kun je op de traditionele manier laten bedrukken op papier of je brengt ook hier het thema naar voren door de tekst bijvoorbeeld op een snijplank te laten afdrukken. Dat wordt een trouwkaart om nooit te vergeten! Extra tip: dit idee is makkelijk aan te passen aan een ander thema of hobby van het koppel.

Boarding pass invite

Hebben jullie een voorliefde voor reizen of wordt het een destination wedding? Breng je gasten dan alvast in die sfeer door de trouwkaarten in de vorm van een boarding pass of paspoort te ontwerpen. Om het geheel af te maken zet je er ook baggage labels bij. Staat erg leuk en is een variatie op de traditionele (saaie!) trouwkaarten.

Bruiloft kaarten: extra tips!

Tot nu toe heb je alle tips & tricks gehad om leuke, goedkope, bijzondere en originele trouwkaarten te kunnen ontwerpen voor jullie huwelijk, maar wat extra tips zijn altijd meegenomen!

Een eerste tip is om bij de bestelling van je trouwkaarten, minstens 10% van het totaal, extra te bestellen. Het komt bijna altijd voor dat je iemand vergeten bent of dat er op het laatste moment gasten worden toegevoegd aan de lijst. Een set extra kaarten is daarom geen slecht idee.

Tip nummer 2: Let op je formulering! Bepaalde koppels hebben graag dat er geen kinderen aanwezig zijn op hun trouwfeest, maar hoe geef je dit precies aan? In ieder geval niet zo expliciet, dat komt niet uitnodigend over. Wat je wel kunt doen, is de namen van de genodigden op de kaart te plaatsen (bijvoorbeeld “meneer en mevrouw Jansen worden hierbij uitgenodigd voor”) of aangeven dat er beperkte zitplaatsen zijn.

Een derde tip is om bij het bedrukken van je tekst, niet meer dan 2 lettertypen te gebruiken. Hiermee blijft je trouwkaart leesbaar en overzichtelijk. Een ander voor de hand liggende tip, dat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat de trouwkaarten in samenhang moeten zijn met het thema van je huwelijk. Dit geldt voor zowel de kleuren als de sfeer; je kan bijvoorbeeld geen kaart sturen waarmee de indruk wordt gewekt dat het huwelijk een formeel karakter heeft, terwijl het juist een casual event is.

Tot slot

Zoals je dus zelf ziet; er is heel wat te doen en verschillende kanten op te gaan voor wat betreft het ontwerpen van trouwkaarten. Veel is afhankelijk van de voorkeur en stijl van jullie als bruidspaar. Wees daarom creatief en maak er een meesterstuk van!