JouwTrouwauto blog

Hertrouwen na scheiding: hoe maak je er iets moois van?

In Nederland scheiden ongeveer 1 op de 3 stellen. Als het stof van een scheiding is gaan liggen en men weer de zaakjes op orde heeft is het niet ongewoon dat men hertrouwt. Meestal gebeurt dit met een nieuwe partner, maar het is zeker mogelijk te hertrouwen met je ex. Hoe zorg je ervoor dat dit huwelijk wel slaagt? Dus: hoe maak je er iets moois van bij het hertrouwen na een scheiding?

Cijfers over scheiding

Uit onderzoek blijkt dat het grootste deel van mensen die scheiden tussen de 30 en 50 jaar zijn. Dit is vaak een leeftijd waarop men nog kan en wil hertrouwen. Ook blijkt dat 60-plussers steeds vaker scheiden, maar deze groep hertrouwt logischerwijs minder vaak. 

Ook blijkt dat het initiatief tot scheiding voor ongeveer 70% bij de vrouw ligt. Dit wordt geweten aan de grotere financiële zelfstandigheid van vrouwen.

Waarom scheiden mensen?

Hertrouwen doe je niet over 1 nacht ijs. Je vindt elkaar leuk en jullie zijn er echt van overtuigd dat het (dit keer) wel gaat werken. Dit kan natuurlijk zeker zo zijn, maar het is hiertoe wel belangrijk om te weten waarom het eerste huwelijk eigenlijk misging. Hieronder sommen we de meest voorkomende redenen op waarom mensen scheiden.

Voor mannen:

 1. Botsende karakters
 2. Vreemdgaan
 3. Relatie sleur
 4. Verschillende toekomstbeelden
 5. Gezondheid
 6. Financiële problemen
 7. Intimitietsproblemen
 8. Schoonfamilie
 9. Culturele verschillen
 10. Verslavingsproblemen
 11. Lichamelijk geweld

En voor vrouwen:

 1. Botsende karakters
 2. Vreemdgaan
 3. Lichamelijk geweld
 4. Verslavingsproblemen
 5. Verschillende toekomstbeelden
 6. Relatie sleur
 7. Financiële problemen
 8. Gezondheid
 9. Intimiteitsproblemen
 10. Culturele verschillen
 11. Schoonfamilie

(bron)

Zoals je kunt zien gaan de meeste mensen uit elkaar als gevolg van botsende karakters en vreemdgaan. Ook relatiesleur scoort bij beide seksen aardig hoog. Los hiervan zie je dat bij vrouwen lichamelijk geweld en verslavingsproblemen zwaar doortellen. 

Het is dus van belang voor jezelf eens na te gaan wat de meest waarschijnlijke reden was dat je eerste huwelijk strandde? Als je losse handjes hebt, of een alcoholprobleem, dan spreekt het voor zich dat je hier wat aan moet doen voordat je opnieuw het huwelijksbootje instapt. Maar de meest voorkomende reden van een scheiding zijn botsende karakters, helaas kom je hier in veel gevallen pas achter als je eenmaal samenwoont of getrouwd bent. Toch is deze situatie te voorkomen, we leggen uit hoe.

Botsende karakters

Indien jouw eerste huwelijk strandde vanwege botsende karakters is het belangrijk om je eigen karakter goed te doorgronden, voordat je hertrouwt. 

Hierbij is het vooral belangrijk te beseffen of je een dominant of subdominant karakter hebt. Twee dominante karakters botsen vaak erg, meestal is dit een no-go. Een betere match is een dominant karakter in combinatie met een subdominant karakter. Ofwel, eentje legt graag haar wil op, de ander vindt het allemaal wel best.

En twee subdominante karakters samen? Dit kan werken, maar kan ook tot frustraties lijden. Het hangt een beetje af van de mate van subdominantie. Een beetje is niet erg, maar als het teveel wordt willen beiden partners elkaar vaak tegemoetkomen en is het lastiger om keuzes en beslissingen te maken. Ook is er een grotere kans op sleur in de relatie.

Ofwel, het is belangrijk dat je jezelf goed kent voordat je een nieuwe relatie start of hertrouwt.

Enkele populaire TROUWAUTO'S

Bekijk alle trouwauto's